Mer tid til alt det andre

brukerhistorier Feb 27, 2023

Over 3.500 mennesker er avhengig av næring via sonde, bare i Norge. Mesteparten av sondematen er syntetisk fremstilt og det finnes få alternative måltider. Å lage hjemmelaget sondemat er svært tidkrevende, og veldig dyrt.

Therese Korsmo Mjaaland fra Bærum er mor til fireåringen Ivar. Fra Ivar var bitteliten har han alltid spist lite, fikk magesmerter da han begynte med fast føde og viste lite interesse for mat. Da Ivar var to år, var vekten og energiinntaket så lavt at han fikk operert inn knapp - også kjent som sonde - i magen. I dag spiser Ivar også gjennom munnen, men han blir lett kvalm når han spiser så porsjonene er små. Derfor får han påfyll av mat via sonde tre til fire ganger om dagen.

Mamma Therese forteller at de bestemte seg tidlig for at Ivar skulle få hjemmelaget sondemat.

- I begynnelsen var vi redde for å gjøre noe feil, så vi ga Ivar ferdige sondeprodukter i noen uker. Da opplevde vi at Ivar ble dårligere og vi bestemte oss derfor raskt for å lage maten selv. Det fungerte mye bedre, men er veldig tidkrevende.

Therese reagerer på at mange ferdige sondeprodukter inneholder tilsetningsstoffer som blant annet karragenan, og har blitt møtt med skepsis fra helsevesenet fordi de velger å lage sondematen selv. Familien har lenge lett etter alternativer som gjør hverdagen litt enklere.

- Vi har bestilt råvarebaserte produkter fra USA som vi kan ha med på turer og ferier, men det er ekstremt kostbart.

Denne vinteren har Ivar og Therese deltatt i et testpanel for supper fra Hiquid Food, et norsk selskap som ønsker å gjøre råvarebasert mat tilgjengelig for alle som trenger sonde eller gastrostomi for å spise. Hiquid Food lager måltider som ser delikate ut, lukter godt og som bare består av kjøtt, fisk, belgfrukter, grønnsaker, frukt, bær og urter. Suppene er utviklet i samarbeid med kliniske ernæringsfysiologer, og suppene er klassifisert som næringsmiddel for spesielle medisinske formål hos Mattilsynet.

Heidi Aabrekk er gründeren av selskapet og har selv en sønn med samme spiseutfordringer som Ivar. Inspirasjonen fikk hun fra frysetørket turmat, som blandet med kokende vann både smaker og har samme næringsinnhold som hjemmelaget mat.

- Vi ønsker å øke kunnskapen om sondemat og skape større forståelse for hvorfor matvarer av god kvalitet er viktig for både fysisk og mental helse. Derfor har vi laget et digitalt kurs om råvarebasert sondeernæring for helsepersonell og pasienter. Vårt fokus er å skape matglede og felleskap for måltider for alle og vi ønsker å bedre samarbeide mellom de som får og gir mat via sonde, kliniske ernæringsfysiologer, helsepersonell og foreninger, forteller gründeren.

Oppskriftene er spesielt sammensatt med tanke på næringsinnhold, konsistens og volum. Frysetørking gjør at suppene bevarer holdbarhet, gunstig bevaring av næringsstoffer og mer bærekraftig transport.

Suppene fra Hiquid Food var en stor opptur for familien Korsmo Mjaaland.

- Det er tidkrevende å lage hjemmelaget sondemat og det er utfordrende å regne ut kaloriinnhold for oss uten ernæringsutdannelse. Derfor har det vært utrolig deilig å teste ut produktene fra Hiquid Food. Det har frigjort tid for oss voksne, gitt oss færre bekymringer for om maten vi gir inneholder nok kalorier, og ikke minst har Ivar tålt større mengder av denne maten enn den vi har laget selv. Han har også blitt mindre kvalm etter måltider, sier Therese.

- Det vil bety enormt mye for familien at disse suppene kommer på markedet, og vi håper at Helfo kan bidra til hjemmelaget sondemat ikke skal koste mer enn syntetisk. Det vil gjøre det mye lettere for oss i hverdagen når vi kan gi råvarebasert mat med optimalt næringsinnhold uten å måtte regne på og lage alt selv. Det gir oss mer tid til alt det andre, avslutter Therese. 

Nå er det mat!

Etter over to år med utviklingsarbeid er tre forskjellige supper (tilskuddsprodukter) tilgjengelig i nettbutikken, og alle som ønsker kan få tilgang til et digitalt kurs om råvarebasert sondeernæring. Få tilgang til kurset her

Hiquid Food AS har klassifisert produktene som næringsmidler for spesielle medisinske formål, selger produktene på egne nettsider under medisinsk tilsyn og har søkt Helfo om plass på pris- og produktlisten. Dette betyr at du må konsultere din kliniske ernæringsfysiolog eller lege før oppstart første gang. Vi sender ut produktene når bekreftelse fra helsepersonell foreligger 

Vårt mål er at pasienter kan velge mellom syntetisk framstilt og/eller frysetørket, råvarebasert sondeernæring når de henter ut på blå resept fra apoteket. Dette er ikke avklart ennå, så privatkunder må betale selv og kan velge mellom å betale via Vipps eller faktura. Hiquid Food AS er avtaleleverandør i LIS 2404 fra 1. februar 2024.

Mer informasjon om hvordan du kan bestille produktene finner du her!