Matglede for alle

brukerhistorier siste nytt Feb 06, 2023

 Vi har knekt koden! Det går an å gi hjemmelaget sondemat med tilstrekkelig næringsinnhold og dermed sikre sanseopplevelser og matglede for alle!

Hverdagen ble snudd opp ned da jeg ble mor for 18 år siden. Vår sønn ble født for tidlig og har hele livet hatt utfordringer med både å tygge og svelge. Allerede før han fylte ett år fikk han operert inn PEG.

Vi har alltid ønsket at han skal få smake og lukte på maten som resten av familien spiser, slik at han får den samme matgleden og opplevelsen av måltidene som oss andre. Men for han  er det ikke like mange valgmuligheter på apotekene.

Mange av sondeernæringene er i dag syntetisk fremstilt. Det tåler ikke min sønn, han kastet opp flere ganger i døgnet av det som i dag fremdeles er førstevalget for de fleste kliniske ernæringsfysiologer. Løsningen for oss ble å lage hjemmelaget mat i suppeform som han kan spise via sonde. Vi har brukt mye tid på å finne ut hvilke ingredienser som egner seg i forhold til best konsistens for sprøyta. Frø i brød og jordbær setter seg fast i slangen og poteter blir seige. Tilsetter vi for mye vann kan det gå ut over næringsmengden. 

Når vi er hjemme, kan vi mose maten og tilføre den nødvendig næring og smak. Det er ikke like enkelt når vi er på ferie, på restaurant eller på tur i skogen. Hver dag opplever vi stress for å tilberede og fryse ned i større volum, for deretter måtte tine og varme opp maten der vi er. I tillegg skal han ha tid til å spise i et passelig tempo før neste skoletime begynner. Sommerferier byr på engstelse for frossenmat i innsjekket bagasje og jakt etter frysere på hoteller. Det krever nøye planlegging og tilrettelegging for å få til alt dette i en hverdag som er hektisk nok som den er. Men selv om det er tidkrevende, har hjemmelaget sondemat gjort at han kan nyte måltider med andre, han vokser som han skal, og ikke minst har han holdt seg frisk i mange år.

Vi er ikke alene om disse utfordringene. Bare i Norge er det rundt 3.600 mennesker som får mat via sonde. Mange eldre bosatt på sykehjem, kreftpasienter og mennesker med ALS får syntetisk fremstilt næring via sonde.

Vi trenger å øke kunnskapen om sondemat og skape større forståelse for hvorfor måltider basert på rene råvarer er viktig for både fysisk og mental helse. Da må myndigheter og helsepersonell jobbe sammen med familier som gir og får mat via sonde. Alle fortjener matglede og felleskap for måltider.

Vi har ikke bare knekt koden for hjemmelaget sondemat, nå har vi laget en standardisert  løsning av bare rene råvarer som er så god som hjemmelaget og gir oss mer tid til alt det andre!

Etter over to år med utviklingsarbeid er tre forskjellige supper (tilskuddsprodukter) tilgjengelig i nettbutikken, og alle som ønsker kan få tilgang til et digitalt kurs om råvarebasert sondeernæring. Få tilgang til kurset her.

Hiquid Food AS har klassifisert produktene som næringsmidler for spesielle medisinske formål, selger produktene på egne nettsider under medisinsk tilsyn og har søkt Helfo om plass på pris- og produktlisten. Vårt mål er at pasienter kan velge mellom syntetisk framstilt og/eller frysetørket, råvarebasert sondeernæring når de henter ut på blå resept fra apoteket. Dette er ikke avklart ennå, så privatkunder må selv betale for produktene inntil videre.

Mer informasjon om hvordan du kan bestille produktene finner du her!

 

- Heidi Aabrekk, mor og gründer av Hiquid Food