Gründerhistorien

brukerhistorier Mar 03, 2023

Hverdagen vår ble snudd opp ned da Simen kom til verden for 18 år siden. Han ble født for tidlig og fikk en hjerneskade ved fødselen. Tygge- og svelgevansker var et av områdene som krevde en hard innsats, og han fikk sonde – eller knapp i magen – allerede før han fylte ett år. Vi ønsket at han både skulle få smake og lukte på maten vi spiste for å ivareta matgleden og ha opplevelsen av å være sammen med oss under måltidene.

Mange av oss som gir hjemmelaget mat i knapp har vært usikre på om den maten vi moser er god nok, og vi har brukt lang tid på å finne ut hvilke ingredienser som egner seg i forhold til konsistens for sprøyta. Når vi må tilsette mer vann for å få det flytende, så engster vi oss for om det blir mindre næringsrikt eller at mengden mat blir for stor.

Erfaringene våre viser for eksempel at frø i brød setter seg fast i slangen, jordbær fungerer dårlig, poteter blir seige, vil den tyntflytende havregrøten holde helt til lunsj, og får han nok mat over tid til å opprettholde vektkurven?

I mange år ønsket vi oss en bedre løsning. Når vi er hjemme, kan vi mose maten og tilføre den nødvendig næring og smak. Men det er ikke like enkelt når vi er på farten, på ferier, på restaurant, på tur i skogen eller på skolen. Hver dag opplever vi stress for å tine, varme opp og i tillegg gis i et passelig tempo før neste skoletime begynner. Sommerferie byr på engstelse for frossenmat i innsjekket bagasje og jakt etter frysere på hoteller. Det krever nøye timing og tilrettelegging for å få til alt dette i en hverdag som er hektisk nok som den er. 

Vi har ventet på en enklere løsning siden 2005. Vi vil ha mer tid til alt det andre. Vi ønsker å fortsette å kunne snakke om ingrediensene, smakene og luktene når vi spiser. Vi ønsker å heie på de fantastiske bøndene vi har her i Norge som dyrker utrolige råvarer. Så i fjor høst slo det oss: Hva gjør alle andre når de drar på tur og trenger et godt måltid? Svaret er frysetørket turmat. Når du blander med kokende vann blir det som hjemmelaget! Etter 18 år gjør vi noe med dette for alle oss som gir eller får mat i sonde. Vi gleder oss til å kunne si: Nå er det mat!