Fagkveld 16.2.2023

siste nytt Feb 20, 2023

"Fagkvelden var en innholdsrik og positiv opplevelse. Det var første gangen jeg hadde hørt fagfolk snakke positivt om hjemmelaget sondemat og det var veldig motiverende, forteller Lene McGregor, mor til et barn med behov for sondeernæring. 23 deltagere fikk denne kvelden faglig påfyll og mulighet til å dele erfaringer med hjemmelaget sondemat og se hvordan produktene fra Hiquid Food kan tilberedes og serveres."

“Målet med fagkvelden var å samle de som ønsket å lære mer om råvarebasert sondemat og å få innspill på produktet som er under utvikling”, sier gründer Heidi Aabrekk.

Hiquid Food ble etablert som selskap i desember i 2021, for etter tre-fire måneder med research fant hun ut at det var mange familier som hadde lignende historier å fortelle. Hun møtte også fagpersoner som så behovet for et råvarebasert alternativ, og som har veiledet familier i mange år allerede. “Fra en sånn kveld tar vi med oss deltagernes erfaringsdeling, behovsavklaringer og ny kunnskap som verdifulle innspill videre i utviklingsprosessen. Vi har som mål å ha måltidene klare fra oktober 2023 både på sykehus, på blå resept og på sykehjem og andre institusjoner. Det er helt nødvendig med innspill fra pasienter, pårørende og helsepersonell i denne fasen, for det må vere et produkt som fungerer både hjemme og på institusjon, det må innfri alle kvalitetskrav og oppleves trygt både for behandler og pasient.


På workshop underveis fikk deltagerne smake på frysetørkede solbær, tyttebær, aprikos og tindved,

Demonstrasjon av alle produktene, og deltagerne fikk se fargene, lukte og vurdere konsistensen ved opptrekk i sprøyte.

Program med faglig påfyll
Ingrid Jelling  er klinisk ernæringsfysiolog på sykehuset Østfold og hun har 40 pasienter som får veiledning i hvordan man kan lage sondemat av hjemmelaget mat. Hun har sammen med et team på Rikshospitalet utviklet en brosjyre som vil få stor betydning for familier som ønsker å tilberede sondemat av hjemmelaget mat. Vi gleder oss til å kunne dele den når den er klar!

Charlotte Brun, overlege OUS, Barnemedisinsk avdeling Ullevål sykehus forklarte nøye muligheter og utfordringer med gastrostomi og hennes erfaringer med råvarebasert sondeernæring, særlig i forhold til avføring og oppkast.

”Det er lite undervisning om hjemmelaget og råvarebasert sondeernæring på studiet og hver kliniske ernæringsfysiolog møter ikke nødvendigvis så mange pasienter som har behov for sondeernæring. Dette gjør at klinisk erfaring med bruk av sondeernæring er svært varierende innad i kef-miljøet, forteller fagsjef i Hiquid Food, Christina Kjeserud Ose. "Så vi håper og tror at kvelden gav både nyttig faglig påfyll, samt et innblikk i hvordan et standardisert, lav prosessert, råvarebasert sondeernæringsprodukt kan komme til å se ut for de som står i den kliniske praksisen og skal veilede familiene." fortsetter hun.

Og om deltagerne var fornøyd? "Jeg fikk flere gode tips og triks når det gjelder hjemmelaget sondemat. I tillegg lærte vi om Hiquid-produktene som er akkurat det jeg håpte de skulle være" avslutter Lene McGregor.

Lurer du på sammensetningen av Hiquid Food blended soups? Se presentasjonen fagsjef og klinisk ernæringsfysiolog Christina Kjeserud Ose holdt under fagkvelden her.

Produktarket kan lastes ned her.

 

20.9. og 21.9. inviterer vi til fagkvelder i Bergen og Trondheim! Kommer du?

Påmelding til fagkvelder høsten 2023 finner du her.